Mezun Olmak Güzel, Ya Sonra?

2015 yılı mezuniyet dönemi geldi çattı. Önce tatlı tatlı mezuniyet balosu heyecanı sarar, sonra yavaş yavaş "peki ya sonra" sorusu korkulu rüya olmaya başlar.
Hakikaten, peki ya sonra? Sonrası malum, iş arama...
Bu uzun yolculukta size yardımcı olacağını düşündüğüm bilgileri aşağıda adımlar halinde sizinle paylaşıyorum. 

Kişisel Farkındalık: Yetkinliklerimizi, isteklerimizi ve varmak istediğimiz noktayı belirlemek bu yolculuktaki ilk ve en önemli adımdır. Rotayı çizmezseniz yanlış yollara sapar, zaman kaybedersiniz.

CV Hazırlığı: Öz geçmişinizi sizin IK uzmanı ile ilk temasınız olarak kabul edebilirsiniz. Sahip olduğunuz özellikleri doğru bir şekilde öz geçmişinize yansıtamazsanız aranma ihtimalinizi düşürürsünüz. Öz geçmişinize koyduğunuz resimden kullandığınız e-mail adresine kadar her şeyin sizi yansıttığını unutmamalı, olabildiğince yalın ve anlaşılır olmalısınız.

İlan Araştırması: İnternette ve gazetelerde bir sürü ilan var. Peki başvuru yaparken olabildiğince fazla yere mi başvurmalı yoksa ince eleyip sık mı dokumalı? Ne kadar çok ilana başvurursanız şansınızın o oranda artacağını düşünüyor olabilirsiniz. Evet artar ancak sadece aranma şansınız artar. Doğru ilana başvuru yapmadığınızda telefon veya yüz yüze mülakatta bu ortaya çıkacaktır. Daha kötüsü ise iyi düşünmeden yaptığınız bir başvurunun kabul edilmesiyle ilk iş yıllarınızı berbat geçirmenize sebep olabilecek olmasıdır (ben bunu kaza kurşunu olarak adlandırıyorum). Ne istediğinizi ve onların ne beklediğini özümseyerek başvuru yapmak gerekiyor. 

Mülakata Hazırlık: Mülakata gittiğiniz şirket ve pozisyon hakkında edinebildiğiniz kadar fazla bilgi edinmenizi öneririm. Bu sizi hem mülakat sırasında rahatlatacaktır hemde firma yetkililerinde onları önemsediğiniz algısını uyandıracaktır.

Mülakat Sırasında: Göz teması kurmaktan kaçınmayın ama dozunu abartıp gözünü dikip bakıyor konumuna da düşmenizi önermem. CV' nizde özellikle ön plana çıkartmak istediğiniz en az 3 başlığı belirlemek mülakatta bunları atlamanızı engelleyebilir. Ayrılırken pozisyon ve mülakat süreci ile ilgili her şeyi kafanızda netleştirmek devamında nasıl davranmanız gerektiğini daha kolay belirlemenizi sağlayacaktır. 


Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin önemi yoktur. (Peter Drucker)


Yorumlar