Demotive Etme Başka İhsan İstemem


Ünlü filozof Diyojen, İskender’in var mı benden bir dileğin sorusuna nasıl “Gölge etme başka ihsan istemem” dediyse bende böyle sesleniyorum üretken çalışan isteyen yöneticilere.
Motivasyon şöyle bir kenara dursun bazen çalışanların tek dileği demotive edilmemek işyerinde.
IK’cıların mülakatlarda aradıkları önemli yetkinliklerden biri de kişinin self motivasyonunun yüksek olması aslında. Ancak her zaman bu yeterli olmuyor. Ne kadar self motivasyonunuzu korumaya çalışsanızda bazı durumlarda, birikmişliğin de etkisiyle, koruyamayabiliyorsunuz.

Türkçemizde karşılığı güdülenme olan motivasyon, kişiyi harekete geçiren itici güç anlamına geliyor. Bu itici güç insanları daha coşkulu daha yaratıcı kılıyor, kısacası performanısımızı arttırıyor. Fatih Terim’li milli takımımızın giden maçları nasıl geri getirdiğinin altında, Fatih Terim’in ünlü motivasyon konuşmalarının yattığı bilinir. Bu şahane kaynağı yaratmak ve kullanmak yerine olanı tüketmeyi demotivasyon olarak tanımlayabiliriz. Demotive olan çalışan ilk olarak iş yapma enerjisini kaybeder ve kısa süreli de olsa işten uzaklaşır. Yaratıcılığı düşer, güzel bir fikri olsa da kendine saklar. İş yerine bağlılığı, güveni azalır, etrafına negatif enerji yayar.

Gökyüzünden pırıl pırıl parlayan bir güneş süzüldü pencerenizden içeri ve uyandırdı sizi. Güzel bir sabaha başlangıç yaptığınızı anlayıp gerine gerine kalktınız. En sevdiğiniz pijamalarınızı çıkartıp en sevdiğiniz takımı geçirdiniz üstünüze ve işte ofisin kapısındasınız. Kapıyı açar açmaz sizi asık bir yüz ve sizin 1 hafta önce attığınız rapor için “x raporunu hala göndermedin, ne zaman göndereceksin?” diye sorgulayan bir çift göz karşılıyor sizi.  Zaten geçen hafta  gönderdiğinizi söylediğinizde ise elbette ki bu bir çift göz mahçubiyet ile bakışlarının yönünü değiştirmiyor. Harika bir başlangıç değil mi? Motivasyonunuz elbette bu kadarıyla kırılmaz, dedim ya bu daha başlangıç J İşte bizi iş yerinde en demotive eden, enerjimizi sönümleyen olaylar...

Demotive Top 10

  1.  Sürekli gelen negatif geri bildirimler (Doğru geri bildirim vermeyi ne zaman öğreneceğiz acaba?)
  2. Yapılan hiçbir işin takdir edilmemesi
  3. Emir cümleleri ile hitap edilmesi
  4. Acil diye gece gündüz yapılan raporun 1 ay sonra hala incelenmediğini öğrenmek (Aciliyet duygusuna inancınız sarsılabilir.)
  5. Sizin hazırladığınız raporların üstüne yatıp, bir üst yöneticiye ben yaptım diye servis edilmesi
  6. Yaptığınız işe başkasının sahip çıkması (Ben yaptıysam izin ver ben anlatayım)
  7. Yöneticiden gelen “Sen şimdi ne yapıyorsun?” sorusu (Çalışmadığınızı düşündüğü hissini uyandırır)
  8. Çalışanının iş yükünün yönetici tarafından bilinmemesi
  9. Yöneticinin kendi plansızlığı yüzünden aksayan işlerden sorumlu tutulmak
  10. Yöneticiyle yapılan toplantılarda yöneticinizin sizi dinlememesi hatta siz yerine cep telefonundan veya bilgisayarından sosyal uygulamalarla ilgilenmesi




Yorumlar