Üniversite Tercih Optimizasyonu

Sınav sonuçları açıklandı ve tercih sorunsalı ortaya çıktı. Mevcut puanla en iyi tercihi yapabilmek için kriterler o kadar fazla ve kafa karıştırıcıyken ilk 10.000 içinde olsanız bile rahat bir nefes olmak mümkün değil. En iyi okul, bölüm, şehir, eğitim kadrosu, yabancı dil eğitimi, sosyal olanaklar vb. kriterler bir yanda fikir veren ebeveynler, rehberlik hocaları, arkadaşlar, örnek gösterilen komşu çocukları diğer yanda. Eee böyle olunca üniversite tercihi optimizasyon problemine dönüşüyor.

Optimizasyon, en iyileme anlamına gelir. Belirlenen amaç doğrultusunda kısıtları göz önüne alarak değişken parametrelerle amaç fonksiyonunu en iyi değerine ulaştırmaktır. Burada amaç, mevcut puana göre en iyi tercihi yapmak oluyor. Ancak burada sürekli kaçırılan bir nokta oluyor ki o da aslında hangi işte mutlu olacağımız, kişisel özelliklerimizin hangi iş için uygun olduğu.
Üniversiteye başladığımdan beri her sınav dönemi sonunda tanıdıklarım tarafından okul tercihi soruları bana da yöneltiliyor. Şimdi insan kaynakları uzmanıyım ve bu tercihin çıktılarını en yakından gören kişilerdenim. Mühendisliğe ilgisi olmayan birisi Türkiye'nin sayılı okullarının birinde Mühendislik Fakültesine başlayıp okul yıllarında da ilgisini bu yönde arttıramaz ise sonuç pek parlak olmuyor. Sene kayıpları, benimsenmemiş bir bölüm, akılda soru işaretleri ve en kötüsü sevmediği bir işte ömrünü geçirmek. Bu işin içinde bu kadar olup bu konuyu görmezden gelmek olmuyor.

Benim tavsiyem öncelikle tüm kriterleri bir kenara bırakıp seçmek istediğiniz bölüme/bölümlere odaklanmanız. Bunu belirleyebilmek için kişisel yeteneklerinizin, ilgi alanlarınızın farkında olmanız önemli, arkadaşlarınız ve ailenizden bu konuda destek alabilirsiniz. Bölümleri belirledikten sonra sıralama için diğer kriterleri değerlendirebilirsiniz.

 Sıralama için sizinle tercih yapmakta zorlandığımda kullandığım bir yöntemi aşağıda örnek bir tablo ile paylaşmak istiyorum. Düşey sütuna tercihler, yataya değişkenler yazılır. Her kritere bir önem puanı atanır. Tercih(i)'nin kriter(i) puanı, kriter(i)'nin önemiyle çarpılarak tabloya yazılır ve tercihlerin kriter puanları toplanır.(1-5 veya 1-10 arası puan sistemini tavsiye ediyorum). Örneğin Şehir Kriterinin önem puanı 3 ve İTÜ Makine Mühendisliğinin Şehir Kriteri puanı 4 olsun bu durumda tabloya 3*4=12 yazılır. Toplam sütununda her tercih için kriterlere bağlı puanlar oluşmuş olur. Oluşan bu puanlar tercih sıralamanızı yapmanıza yardımcı olabilir.





Harika işler yapabilmenin yolu yaptığın işi sevmektir. (Steve Jobs)
 Mutlu olacağınız tercihler yapmanız dileğiyle.




Yorumlar