Güzel Hobiler, Küçük Stresler



İş stresinden sıkılana, mail trafiğinde boğulana, işçiye, memura, amire, sana, bana, herkese "hobi". Efendim yıl sonu geldi, hedefleri tutturma telaşı aldı herkesi. İşten güçten başımızı kaldıramaz, stres bulutundan önümüzü göremez olduk.
Stres gerekli şey vesselam ancak fazlası zarar. Gelelim stres nasıl yarar, nasıl zarar?

İçinde bulunduğu ortam ve iş koşulları bireyi etkiler ve bu etkilerle vücudunda bazı biyo-kimyasal salgılar oluşmasıyla bireyin bu koşullara uyum sağlamak için düşünsel ve bedensel olarak harekete geçmesi durumuna stres adı verilir (Eren, 2000, s. 276). Stres her zaman zararlı ve kaçınılması gereken bir durum değildir. Stresi eustress (olumlu stres) ve distress (olumsuz stres) olarak ikiye ayırmak mümkün. Olumsuz stres hastalıklara, uyku problemlerine yol açarken dozunda stres ise iyi bir motivatör oluyor.

Stresin Verimlilik ile Bir Bağlantısı Olmalı

Aşağıda ters U olarak gördüğümüz stres ile verimlilik arasındaki ilişkiyi gösteren bir eğri.(Ertekin, 1993: S91)




Yukarıdaki eğride A ve B noktası arası optimum verimlilik bölgesi olarak adlandırılıyor ve kişinin yüksek enerjide çalıştığı, algısının güçlü olduğu nokta bu arada bulunuyor. Ancak stres arttıkça hata yapma oranı artıyor, hatta bu ciddi hastalıklara bile yol açabiliyor.
Rekabet ortamının bu kadar kızıştığı iş ortamlarımızda stresten uzak durmak imkansız olduğu gibi istenen bir durum değil.

Olumsuz stresi olumlu strese dönüştürmenin bir yolu da hobi edinmek. Dr. Ümit Kurtar'a göre hobi endorfin hormonu salgılatıyor, beynin yenilenmesini sağlıyor. Hobiler, hayata dair canlı kalmamızı sağlayan bizi diri tutan, “sağlıklı stres” de diyebileceğimiz Eustress kaynağı. Ruhumuzun dinlenmesini sağlamanın yanı sıra kişisel gelişimimizi arttırıyor, rutin dışına çıkıp yaratıcılığımızı kullanmamızı sağlıyor.
Resim yapmak, enstrüman çalmak, yaratıcı yazarlık dersi almak, drama derslerine katılmak, puzzle, ahşap boyama şimdinin en popüler hobileri arasında. Ayrıca küçük hediyelik eşyalar yaparak bunları hediye etmek mutluluğumuza mutluluk katabilir. 

Kitap Ayracı Yapalım

Bu benim en sevdiğim hobim. Doktorların boğazı muayene ederken kullandığı tahta çubuklarla renkli kitap ayraçları yapılabiliyor. Örnek olabilmesi için aşağıda malzemeleri ve yapım aşaması resimlerini paylaşıyorum.

Malzemeler

·                     1 adet tahta çubuk,
·                     Tahta boyası, oje veya keçeli kalem,
·                     Süs materyal,
·                     Yapıştırıcı



Güzel hobileriniz, küçük stresleriniz olması dileğiyle...



Yorumlar