Yeni Nesil Bağımlılıklarımız


Her ne kadar farkında olmasak da, hayatımız bağımlılıklarımızla doldu taştı da, bağımlılıklarımız ellerimize, kollarımıza, ayaklarımıza dolaştı, kıpırdayamaz olduk.
Alkol, sigara gibi bağlımlılıklardan bahsetmiyorum elbette. Günümüzün o popüler bağımlılıkları; oyun, telefon, internet, televizyon bile “out” olmuşken hem de...

Ahh o sosyal medya yok mu, ben ondan bahsediyorum. Tüm ilgimizi ele geçiren, her geçen gün çıkarttığı güncellemelerle ondan başka bir şey görmemize engel olan sosyal medya...
Bir sosyal medya kullanıcısı olarak fotoğraf paylaşmanın hazzını, bu hazzın psikolojik evrelerini uzun uzadıya bahsetmek olmaz tabii. Sosyal medya kullanıcıları olarak farkındasız bir farkındalıkla biliyoruz her şeyi :)

Televizyonda dizi izlerken reklam çıktığında telefona sarılıp sosyal medya hesaplarını kontrol etmeyen kaç kişi kaldı? Ya da sabah uyandığında sosyal medya hesaplarına bakmayan...
Genç yetişkinlerin %40′ı ve yetişkinlerin genelinin %21′i, tuvalette sosyal medyayı kullandıklarını itiraf ediyor. Bunu kabul etmeyenlerin bir kısmının da yalan bilgi verdiği düşünülüyor. Peki, birkaç dakika bile olsa neden sosyal medyadan uzak kalamıyoruz?
Maryland Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sosyal medyanın güçlü bir bağımlılık yaratıcı etkisi varmış. Biz bağımlılar sosyal medyadan uzak kalınca strese giriyor, kendimizi yalnız hissediyor ve depresif oluyormuşuz.

Facebook, Twitter, İnstagram, Snapchat vb. birbirinden renkli, eğlenceli hatta yeri geldiğinde haber kaynağı olan bu tatlı uygulamalardan neden uzaklaşalım?
Uzmanlar sosyal medya bağımlılarının anı yaşayamadığını, amaçsızca sosyal medyayı kullandığını, alınan like’ların narsistliğe yol açtığını ve hatta kişide zamanla gerçeklik duygusunun kaybolabileceğini söylüyor.

Ne Yapmalıymış?

  • Öyle hemen kopamam diyenler; sosyal medya hesaplarının bir kısmını elemeli... Örneğin sadece İnstagram ya da Twitter dışındaki uygulamaları cep telefonunuzdan kaldırabilirsiniz. 
  • Kullanım kotası uygulayabilirsiniz. Örneğin akşam 6’dan sonra bakmayacağım ya da sadece 22.00’den sonra hesaplarımı kontrol edeceğim gibi.
  • Kendinize hobiler edinebilirsiniz. Örneğin yanınızda ince bir kitap taşıyabilir, küçük bir not defterine canınız sıkıldığında çizimler yapabilirsiniz. Spora başlayabilir yahut arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirebilirsiniz.
  • Uygulamaları kaldırsamda telefondan kopamıyorum diyorsanız; telefondan ulaşılabilecek faydalı uygulamalar keşfedebilirsiniz. Telefondan haber okuyabilir, yabancı dilinizi geliştirebilecek egzersizler indirebilirsiniz. Yahut uzun zamandır aramadığınız dostlarınızı arayabilirsiniz.



Bağımlılıklarımızdan kurtulmak dileğiyle, işte en eğlenceli  karikatürler...




Yorumlar